Na najvećem međunarodnom sajmu poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače i posjetitelje iz svih krajeva svijeta, predstavila se ove godine i Hrvatska kao zemlja partner sajma. Na ovogodišnjem, 85. Zelenom tjednu u Berlinu predstavlja se više od 1800 izlagača iz 72 zemlje. Kroz gotovo 120 tisuća metara kvadratnih ovaj je vikend prošlo oko sto tisuća posjetitelja. Do kraja, očekuje se oko 400 tisuća posjetitelja koji će imati priliku isprobati i kupiti više od 100 tisuća proizvoda iz cijelog svijeta.

Predstavljanje Hrvatske i hrvatskih izlagača na sajmu organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uručio je u ime Hrvatske gradu Berlinu osamdesetogodišnju maslinu kao simbol mira i prijateljstva između dviju država. Naglasio je važnost dugogodišnje tradicije kvalitete maslinovih ulja s hrvatskih prostora. Hrvatska trenutno ima pet maslinovih ulja sa zaštićenim oznakama izvornosti registrirana na razini Europske unije.

Zeleni tjedan odlična je prilika za promociju hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Njemačkoj, Europi i svijetu koje će predstaviti pedesetak velikih hrvatskih tvrtki i malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posjetitelji će moći uživati i u tradicionalnim hrvatskim gastro delicijama u nacionalnom hrvatskom restoranu i sudjelovati u brojnim nagradnim igrama i osvojiti prigodne i ukusne nagrade iz Hrvatske.

U nedjelju je poklon paketom hrvatskih proizvoda nagrađen sretni posjetitelj kojim je prvoga vikenda sajma zaokružena brojka od rekordnih 100.000 posjetitelja.