Ovog ljeta, posjetili smo nešto drugačije fešte. Bili smo u Kašteliru na fešti od gramperi i u Rošini na fešti od angurije.

Svako selo u Istri ima svoju feštu. Ta prilika se koristi da se pohvale dobrim vinom, uljem i ostalim autohtonim proizvodima. Ovog ljeta potražili smo malo drugačije fešte, one koje u centru pažnje imaju nešto drugo. Krećemo s Kaštelirom.

Kaštelirci krumpir zovu gramper. To ime povezano je s prolaskom Napoleonove vojske ovim prostorima. U to je vrijeme u Kašteliru živio francuski kuhar koji je pripremao hranu za Napoleonove vojnike. Vojnici su ga od milja zvali grand père, što u prijevodu s francuskog znači djed. Mali Kaštelirci povezali su tu riječ s pečenim krumpirom koji su dobivali od kuhara i na kraju nastao je GRAMPER. Kaštelirski gramper slavi se već 17 godina na Gramperijadi – fešti od krumpiri.

Pet kilometara dalje, u mjestu Rošini fešta posvećena najslađem povrću, anguriji. Svim posjetiteljima dijeli se lubenica, a organizirane su i igre s lubenicom.

Fešta od angurije i Gramperijada jedinstvene su fešte. U središtu pozornosti su plodovi koji se ne slave često. Upravo ih to čini posebnima i jedinstvenima, a gosti ih vrlo rado posjećuju i uživaju u njima.