U Rovinjskom selu održana je 34. Antonja – izložba vina i maslinova ulja Rovinjštine, najstarija vinogradarsko – vinska izložba u Hrvatskoj. Vinarima su se prije 22 godine pridružili maslinari, a  pokrenut je i Festival istarske supe.

Najstarija vinska manifestacija u Hrvatskoj

Seljanska Antonja nije samo pučka manifestacija u povodu nebeskog zaštitnika Rovinjskoga Sela. Ona je najstarija i najedukativnija manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, mjesto gdje se isprepliću tradicija, znanje i strast prema vinu i maslinovom ulju.

Antonja je najstarija vinska manifestacija u Hrvatskoj, FOTO: Kristina Macuka

Mladen Matošević, vinar iz Rovinja, ističe kako njegova obitelj na Antonji izlaže vina od samih početaka. Kada je sve krenulo, bio sam vrlo mlad, ali sam učio uz oca i počeo se profesionalno baviti vinarstvom 2004. godine, preuzevši obiteljsku tradiciju kao treća generacija vinara. Antonja nam puno znači jer nam omogućuje da se profiliramo i kontinuirano napredujemo u proizvodnji sve boljih vina, kaže Matošević.

Mladen Matošević osvojio je šampionsku titulu za Istarsku malvaziju, FOTO: Kristina Macuka

Dodaje kako je manifestacija imala ključnu ulogu u razvoju lokalnih vinara. S Antonjom smo napredovali vrlo brzo, uz podršku našeg instituta i stručnjaka enologa. Danas možemo reći da smo na samom vrhu vinarstva, ne samo u Istri nego i šire, zaključuje Matošević.

Davor Vivoda osvojio je šampionsku titulu za teran, FOTO: Kristina Macuka

Vinar Davor Vivoda ističe kako je upravo Antonja njega potaknula na ulazak u svijet vinarstva. Kada sam počeo, Antonja me motivirala da se ozbiljnije posvetim vinarstvu. Svake godine pojavljuju se novi vinari, koji ubrzo dosegnu visoku razinu kvalitete. Kroz godine stalno učimo, ispravljamo greške i napredujemo, kaže Vivoda i dodaje kako je manifestacija posebno važna za mlade vinare. Vidim da posljednjih godina sve više mladih dolazi na Antonju, što je iznimno važno. Učimo, surađujemo i razmjenjujemo iskustva.

Antonja – Ključna manifestacija za razvoj vinarstva i maslinarstva Rovinjštine

Manifestaciju danas organiziraju Mjesni odbor Rovinjsko selo te poljoprivredna udruga Agrorovinj. Emil Radovan, predsjednik mjesnog odbora Rovinjsko selo prisjeća se skromnih početaka. Bio sam srednjoškolac kad su prije 34 godine Franko Udovičić i Remiđo Sošić prikupljali vino za prvu Antonju koja je održana u Domu kulture u tridesetak kvadrata. Usporedbe radi, danas je postavljen šator u Rovinjskom selu od 700 kvadrata i već se po tome može vidjeti rast same manifestacije kroz godine.

FOTO: Kristina Macuka

Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj izuzetno je ponosan na tradiciju koja se održava dugi niz godina. Antonja je sinonim promocije poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda Rovinjštine. Posebno smo ponosni na to da je to najstarija vinska manifestacija u Hrvatskoj.

Ove godine održana je 23. smotra maslinova ulja, FOTO: Kristina Macuka

Vidjeli maslinari kako se može promicati vino, kako zainteresirati pilce i namjernike pa i oni dogovoriše suradnju s maslinovim uljima, sve ekstra djevičanskim, sve od ulik Rovinjštine.

Smotri vina pridružila se i smotra maslinova ulja Rovinjštine

Aleksandar Rajić – Sumo ističe kako maslinari već godinama sudjeluju uz vinare na manifestaciji. Uz smotru vina, koja se u Rovinjskom Selu održava već 34 godine, ove godine obilježavamo i 23. smotru maslinovih ulja. Pridružili smo se vinarima i zajedno radimo na promociji kvalitete. Osobno sudjelujem na izložbi već 12 godina i primjećujem značajan napredak u kvaliteti maslinovih ulja, govori Rajić.

Aleksandar Rajić i Marko Črnac, FOTO: Kristina Macuka

Marko Črnac naglašava važnost manifestacije u podizanju kvalitete rovinjskih maslinovih ulja. Na Antonji sudjelujemo desetak godina i smatram da je važno da se što više maslinara uključi. Osim za već prifilirane maslinare, to je odlična prilika i za one koji tek ulaze u proizvodnju, da nauče nešto novo i tako poboljšaju kvalitetu svog ulja, ističe Črnac.

Paolo Kalebić dodaje kako je u posljednjih nekoliko godina postignut značajan napredak, posebice u skladištenju ulja. Kvaliteta maslinovih ulja značajno je porasla, no jedan od ključnih aspekata koji se često zanemaruje, prvenstveno među manjim proizvođačima, jest skladištenje. Mi smo taj problem riješili uvođenjem argona, čime smo napravili veliki iskorak u očuvanju kvalitete. Na taj način osiguravamo da ulje od trenutka prerade do pakiranja i prodaje zadrži maksimalna organoleptička svojstva, pružajući kupcima vrhunski doživljaj, objašnjava Kalebić.

Paolo Kalebić naglašava važnost pravilnog skladištenja maslinova ulja, FOTO: Kristina Macuka

Maslinari južne Istre će reći ulika iz naše Marane i pozicija prema moru, s pogledom na Brijunsko otočje – tu je najbolje ulje. Porečani se diče Larunom i uljem od maslina iz svog kraja. I rovinjske maslinarske pozicije su cijenjene.

Miro Pokrajac, uljar, objašnjava kako je prilagodba maslina specifičnom mikroklimatu ključna za kvalitetu ulja. Razlika između nas i maslinara Vodnjanštine je što oni imaju škriljasto tlo, a ispod škrilja imaju skroz vlagu. Mi imamo suprotno, imamo ili duboku zemlju ili većinom kamen. Tu ljeti nailazimo na probleme zbog visokih temperatura. Svaka lokacija ima svoje specifičnosti, a one su povezane i sa sortama maslina koje se tu sade. Neke sorte su bolje za miješanje, dok su druge za monosortna ulja, pojašnjava Pokrajac i naglašava važnost pravilne prihrane kako bi masline dale dobar rod.

FOTO: Kristina Macuka

Vino je dio naše tradicije,  prošlosti, sadašnjosti i nadam se budućnosti iako sam glede toga skeptik. Nikad manje vinograda nije bilo u Istri kao ovog stoljeća. S maslinama je malo drugačije.

Važnost manifestacija za razvoj poljoprivrede

Kristijan Damijanić naglašava važnost manifestacija za razvoj poljoprivrede Rovinjštine: Kroz naše manifestacije potičemo i promoviramo poljoprivredu Rovinjštine, a sigurni smo da je to značajno doprinijelo razvoju lokalne poljoprivredne proizvodnje, osobito u vinarstvu, vinogradarstvu i maslinarstvu. Iako su postignuti brojni uspjesi, još uvijek postoji prostor za povećanje površina vinograda, što će pozitivno utjecati na kvalitetu i kvantitetu vina Rovinjštine, ističe Damijanić.

Arno Saina, FOTO: Kristina Macuka

Najmlađi vinogradar na Rovinjštini, Arno Saina, ima zemlju, a vero i volju za nove vinograde. Rođen sam na kampanji i odmalena sam bio u bliskom kontaktu s prirodom. Taj odnos sa zemljom, htio ti to ili ne, oblikuje te. I tako sam odabrao loze i masline, objašnjava Saina koji na proljeće planira zasaditi nove loze. Planiramo zasaditi malvaziju i sauvignon blanc, a kasnije i crne sorte poput terana, merlota i cabernet sauvignona. Želja nam je proširiti nasade na hektar do dva, a ako se ukaže prilika za dodatnu zemlju, sigurno ćemo nastaviti sa sadnjom.

500 godina Rovinjskog Sela

Rovinjsko Selo jedino selo u Istri ima semafore. Po ostalim karakteristikama to je gradić s bogatom poviješću koja datira od prije 500 godina. U to se zainteresirani mogu uvjeriti u Galeriji Centra vizualnih umjetnosti Batana u Rovinju, na izložbi fotografija i povijesne građe Rovinjskog Sela  ”Ni selo – Ni grad” autora kolege Alda Pokrajca.

Aldo Pokrajac, FOTO: Kristina Macuka

Pokrajac je prikupio fotografije Vjekoslava Bratulića iz Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, koji je 1958. i 1959. godine posnimio Rovinjsku Selo. Izložba uključuje usporedbu starih i novih fotografija snimljenih na istim lokacijama, prikazujući promjene kroz vrijeme.

FOTO: Kristina Macuka

Bratulić je istraživao povijest ovog kraja koristeći arhive Venecijanske Republike i Rovinjskog kaptola, rekonstruirajući povijest naseljavanja. Ljudi su dolazili iz okolice Zadra, gdje je bila granica između Mletačke Republike i Osmanskog Carstva, a često su bili prisiljeni bježati zbog sukoba i upada u njihova polja. Na kraju su došli do granica Rovinja, gdje su ima dali jednu lokvu Lakoverča (Laco di Verzo), i to je bilo vrelo života. Tamo su se naselili i postupno širili, pojašnjava Pokrajac.

FOTO: Kristina Macuka

Emil Radovan objašnjava kako će se obilježavanje 500. obljetnice Rovinjskog Sela odvijati kroz dvije godine, počevši od manifestacije Antonja, koja se slavi na dan Svetog Antona Pustinjaka, zaštitnika Rovinjskog Sela, 17. siječnja. ” Prve obitelji su na ovo područje došle 1525. godine, a formalno se Rovinjskom Selu pripisuje 1526. godina, pa će sva događanja biti organizirana tijekom dvije godine,” objašnjava Radovan. Kao dio ovog značajnog jubileja, u sklopu manifestacije bit će predstavljen i novi logotip “Rovinjsko Selo 500”, koji će biti otisnut na čašama i bukaletama, te će poslužiti kao vrijedan suvenir za posjetitelje.