U prostorima Zajednice Talijana u Šišanu, održana je izložba dječjih radova i degustacija maslinovog ulja. Uz prigodan kulturno umjetnički program obilježen je završetak projekta S tradicijom do boljeg zdravlja tijekom kojeg su djeca iz Dječjeg vrtića Bubamara – Cocinella i učenici područnih škola Općine Ližnjan imali priliku upoznati bogatstvo i vrijednost ruralne tradicije i baštine svog kraja.

Voditeljica projekta i čuvarica lokalne tradicije i običaja, Helena Pola ne krije zadovoljstvo rezultatima projekta. Ostvarili smo cilj projekta, a to je umrežavanje na teritoriju. Škole, vrtić, učiteljice i odgajatelji povezali su se s lokalnim proizvođačima maslina. Projekt je proveden na dva jezika, hrvatskom i talijanskom, čime je ispoštovana tradicija dvojezičnosti područja. Nastavit ćemo raditi na ovakvim projektima jer vidimo da se provedba pokazala vrlo uspješnom, a djeca su uživala u svim aktivnostima. 

Učenici područnih osnovnih škola (PO Ližnjan, PO Šišan, PO Valtura i PO Muntić) i djeca iz DV Bubamara – Cocinella u sklopu projekta posjetili su Galeriju Kapelan u Muntiću gdje su imali priliku vidjeti i upoznati sačuvane starine koje su izložene u muzejskom prostoru. Posjetili su i lokalnu uljaru gdje su upoznali proces proizvodnje maslinovog ulja i saznali o dobrobiti vrhunskog maslinovog ulja i pozitivnog učinka na zdravlje. Odrađena je i kreativna radionica šivanja tradicionalnog saketa, torbice u koju su se nekad brale masline. S istim su torbicama i sami brali masline na oživljenoj tradicijskoj berbi. Bila je to prilika upoznavanja skromnog života i užanci istarskog seljaka te tradicionalnih alata za berbu maslina. Dio učenika bio je odjeven u tradicionalne nošnje i uz pjesmu uljepšao berbu maslina. Nakon berbe, svi zajedno uživali su zajedničkoj marendi po starinski, baš kao što je to i nekad bilo.

Kroz edukativne radionice i degustacije maslinova ulja u svim područnim školama, učenici su naučili kako prepoznati i koristiti maslinovo ulje te kako ga uvrstiti na jelovnik po uzoru na skroman, ali zdrav jelovnik istarskog seljaka. U dvorište svojih škola, zasadili su sadnice maslina na koje su postavili informativne table o projektu. Kroz kreativne radionice slikanja i modeliranja učenici su pretočili svoja iskustva i viđenje tradicije i ruralnih običaja koristeći reciklirane materijale.

Projekt S tradicijom do boljeg zdravlja financiran je iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Fonda gradova i općina kroz natječaj za male projekte u zajednici Mali projekti za bolje sutra.