Početkom rujna otvorena je sezona lova na bijeli tartuf. Udruga tartufara Istre obilježila je otvaranje sezone, a posjetitelji su imali priliku otići u lov s tartufarima.

Članovi Udruge tartufara Istra tradicionalno su obilježili otvaranje sezone lova na bijeli tartuf i poveli posjetitelje u najpoznatije i najveće jedinstveno stanište bijelog tartufa na svijetu.

Predsjednik Udruge tartufara Istra, Darko Muzica pojašnjava nam pošto je tek početak sezone, u šumu se možemo uputiti nešto kasnije. Početak sezone lova na bijeli tartuf se obilježava već godinama kako bi se tartufari malo podružili, izmijenili iskustva i na taj način doprinijeli boljoj suradnji i očuvanju šume.

Udruga tartufara Istra ove je godine otvorila Filmski festival u Motovunu gdje su zajedno sa svojim dlakavim prijateljima, tartufe tražili među publikom.

Nakon pokaznog lova na glavnom motovunskom trgu, Tara je svoje vještine pokazala u svom prirodnom okruženju. Tartuf je ipak bilo lakše pronaći na njegovom prirodnom staništu.

U Motovunsku šumu u lov na bijeli tartuf vodi nas Ivica Đoković. Tu su je još društvo iz Rijeke koje je iskoristilo priliku za dolazak u Istru i dva iskusna tartufara iz Čepić polja koja su došla otkriti pozicije u Motovunskoj šumi.

U šumi smo se zadržali oko sat vremena i pronašli dva lijepa bijela tartufa. Bilo je još rupa, ali nažalost ne dobrih tartufa. Iako početak sezone nije obećavajući zbog vremenskih prilika, tartufari se nadaju boljem ostatku sezone.

Nakon lova, svi su se tartufi skupili i pripremili u Livadama, centru tartufa. Zajedničkim ručkom završava današnje druženje većinom tartufara, ali i gosti koji su osim nezaboravnog iskustva u šumi prije odlaska svojim kućama dobili današnji ulov.