Programi obilježavanja 5. lipnja Svjetskog dana zaštite okoliša i europskog Zelenog tjedna, zbog lošeg vremena odgađaju za 6. i 7. lipnja, te građane svih dobnih skupina očekuje bogat program na brojnim lokacijama.

Grad Pula povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša i europskog Zelenog tjedna organizira edukativnu predstavu u Parku grada Graza nazvanu „Recikloman spašava budućnost“ koju izvodi Teatar Naranča. Predstava je edukativnog karaktera te, uz puno pjesme i humora, djeci približava problematiku otpada, odnosno nudi im rješenje. Predstava Recikloman spašava budućnost će se održati u Parku grada Graza u utorak, 6. lipnja u 9:30 te u 10 i 30 sati.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u srijedu, 7. lipnja Grad Pula organizira i sljedeće aktivnosti:

  • Trg Portarata, od 9:00 do 10:15 sati, radionice i izložbe za djecu predškolske i školske dobi u kojem će sudjelovati OŠ Monte Zaro, OŠ Centar te Dječji vrtić – Scuola dell’infanzia Rin Tin Tin Pula-Pola. Predviđeno je izlaganje dječjih crteža, predstavljanje projekta Navike okreni, promjenu pokreni, te podjela bojanki djeci i sadnica mediteranskog bilja građanima.
  • Urbani vrtovi na Gregovici, od 19:00 do 20:00 sati, edukacija o važnosti očuvanja bioraznolikosti i važnosti solitarnih pčela – oprašivača, uz postavljanje kućice/hotela za kukce. Predviđeno je i predavanje Romana Maglića korisnicima urbanih vrtova te ostalim zainteresiranim građanima uz podjelu sadnica mediteranskog bilja, lavande, ružmarina i smilja.
  • Kako bi ozelenili naš grad i sačuvali četrdeset novo posađena stabla, Pula Herculanea će postaviti floraworld vreće za navodnjavanje mladih stabala u cilju očuvanja od suše.

Ujedinjeni narodi ovogodišnjom glavnom temom Svjetskog dana zaštite okoliša Pobijedite zagađenje plastikom, pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova našeg vremena –  zagađenja plastikom.

Svatko od nas može mnogo učiniti da se smanji zagađenje plastikom – i ne samo na Svjetski dan okoliša. UN tako predlaže da restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šalicu za kavu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupnju, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u sljedećoj šetnji.

Grad Pula obilježava i europski Zeleni tjedan koji će se diljem Europe održati između 3. i 11. lipnja 2023. godine. U tom će se razdoblju održati brojne aktivnosti kojima se želi približiti ekološka politika Europske unije. Cilj je ohrabriti pojedince, zajednice i organizacije da poduzmu snažnije djelovanje u budućnosti kako bi zaštitili, sačuvali i obnovili okoliš za sadašnje i buduće generacije, uz stalno promicanje održivog razvoja. Glavna konferencija će se održati u Bruxellesu, od 6. do 7. lipnja, a u skladu s Godinom vještina, partnerski događaji će se 2023. godine fokusirati na teme vještina za održive, otporne i socijalno pravedne zajednice.