Vinograd ili maslinik? A zašto ne i jedno i drugo. Na takvu smo kombinaciju naišli u Vodnjanu, nasad masline i vinove loze.

Masline i maslinovo ulje, vino i vinogradi za Istru su vrlo važni gospodarski čimbenici, ali i njezini zaštitni znakovi. Svakim danom niču novi i pomlađuju se stari nasadi. u Vodnjanu smo naišli na jedan kakav se ne viđa često, zapravo jedini kojeg smo našli na našem području. Antonio Pastrovicchio ponosno nam pokazuje svoj nasad. Na njivu je devedesetih posadio vinograd po tradiciji, kao i njegov djed i otac. Kako kaže: Na jednom mjestu imaš i jedno i drugo, i vino i malsinovo ulje. Loze su malvazija, a 90% maslina buža i nešto karbonace.

Bilo je nekada u brajdami svega, od šenice, škalonje, česna, ivanjskega grojza, kakova čerišnja ili smokva. Pastrovicchio ističe kako je ovakav način sadnje nekada bio dio tradicije u Vodnjanu. Danas više nema takvih nasada. Ostale su masline, a vinogradi su povađeni. Razmak između maslina je bio desetak metara. Danas, ovdje u ovom nasadu imam oko šest metara, pojašnjava Pastrovicchio.

Maslina i loza prave si društvo. Važno je njihovo održavanje, kako bi sunce uhvatilo i jedno i drugo. A osim vrhunskog ulja, iz vinograda dolazi i vrhunsko vino.

Iz vodnjanskih maslinika vinogradi su odavno izvađeni. Mi smo pronašli samo ovaj, na spomen jednoj tradiciji koja se izgubila, ali ipak ostavila jedan mali trag.