Zadovoljni maslinari ubrali su zahvaljujući lijepom vremenu u prvih dvadesetak dana ovogodišnje berbe više od polovice maslinika. Urod je neujednačen, a tržištu će ponuditi više od milijun litara, prema publikaciji Flos Olei, najkvalitetnijeg ulja na svijetu. Niti cijena nije ujednačena, kreće se od sedamdeset do više od stotinu kuna za kilogram. Skupo, reći će oni koji se nisu upoznali s tehnologijom zaštite, branjem i preradom. Oni koji cijene posao platit će kakvoću koja je barem dok su ulja mlada neupitna. Educirani maslinar, sortiment, agrotehnika, kakvoća prerade…sve su to činitelji poradi čega se Istra sa svojim ekstra djevičanskim maslinovim uljima vinula visoko na ljestvici svjetskih ulja.
Marni čovjek u Istri je od masline iskoristio sve. Vazda zeleno drvo se fantastično uklapa u krajobraz, iz ploda se cijedi zeleno zlato, od lista dobivaju vrlo zdravi napici, a što se tek pravi od stoljetnih uginulih stabala. Roženica ili sopela, jedan od najstarijih pučkih instrumenata u Istri napravljen je od maslinova drva. Najbolje je radio pokojni Martin Glavaš. Uz njegovu pomoć u oživljavanje drva krenuli su i drugi, pa i braća Vitasović iz Boduleri.