U organizaciji udruge Istrian de Dignan iz Vodnjana i Učilišta Internatural – ustanove za cjeloživotno obrazovanje i ove se godine organizira trodnevni tečaj rezidbe maslina kroz koji su dosad svoje znanje o rezidbi proširili brojni maslinari i hobisti. Tečaj će se održati od 15. do 17. ožujka 2023. godine u Rovinju-Rovigno i Vodnjanu-Dignano.

Kako bi stablo masline urodilo što boljim plodom potrebno je oblikovanje i prozračnost stabla. Upravo je taj proces jedan od najsloženijih u maslinarstvu. U organizaciji udruge Istrian de Dignan iz Vodnjana i Učilišta Internatural – ustanove za cjeloživotno obrazovanje ove se godine organizira trodnevni tečaj rezidbe maslina kroz koji su dosad svoje znanje o rezidbi proširili brojni maslinari i hobisti.

Teorijski i praktični dio

Trodnevni tečaj sastoji se od uvodnog, teorijskog dijela gdje će polaznici proširiti ili obnoviti svoje znanje o tehnikama uzgoja maslina. Također, podučava o fiziologiji i biologiji masline, ali i o različitim načinima orezivanja i procesa vezanih uz berbu. Polaznici će također proširiti svoja znanja o alatima za rezidbu te praktičnim vještinama rezidbe mladih stabala, stabala u rodu, starih stabala i njiihove regeneracije. Praktični dio tečaja održava se na Didaktičkoj farmi koja se nalazi u sklopu vodnjanske osnovne škole. Polaznici će moći primjeniti svoje znanje uz stručno vodstvo dipl. ing. agr. Ivice Lađarevića. Nakon završetka radionice održat će se natjecanje u rezidbi, a najbolje očekuju vrijedne nagrade.

Prijave

Prvi termin od 1. do 3. ožujka je popunjen, a otvoren je novi termin od 15.-17.3.2024. Prijaviti se možete do 5. ožujka putem web obrasca. Cijena trodnevnog tečaja iznosi 200 eura, a uključuje sav potreban tiskani materijal za praćenje predavanja, marende u masliniku te certifikat koji će se dodijeliti svim polaznicima nakon završetka tečaja. Mole se polaznici da sa sobom ponesu alat za ručnu rezidbu maslina (ako ga imaju) kako bi se praktični dio mogao odraditi što kvalitetnije.