Valorizacija ruralne tradicije te promocija kulture istarskog identiteta i maslinarstva na području Općine Ližnjan kroz edukaciju najmlađih i širenje znanja na lokalnu zajednicu cilj je projekta S tradicijom do boljeg zdravlja. Vođeni tim ciljem, učenici područnih škola Općine Ližnjan i DV Bubamara – Coccinella krenuli su u istraživanje ruralne tradicije svog područja.

Kroz edukativne radionice do očuvanja tradicije

Voditeljica projekta i čuvarica lokalne tradicije i običaja, Helena Pola ne krije zadovoljstvo što je projekt zaživio i krenuo u realizaciju. Provedbom projekta želimo potaknuti vrednovanje tradicije i njezino očuvanje od zaborava. To ćemo ostvariti kroz edukativne radionice gdje će starije generacije prenijeti svoja znanja na najmlađe. Upoznat će čudesno voće masline i maslinovo ulje te njegove povoljne učinke na zdravlje. Umrežavanje sudionika koji aktivno sudjeluju na projektu stvara temelje za daljnju suradnju u valorizaciji kuturne baštine.

Učenici područnih osnovnih škola (PO Ližnjan, PO Šišan, PO Valtura i PO Muntić) i djeca iz DV Bubamara – Cocinella posjetili su Galeriju Kapelan u Muntiću gdje su imali priliku vidjeti i upoznati sačuvane starine koje su izložene u muzejskom prostoru. Posjetili su i lokalnu uljaru gdje su upoznali proces proizvodnje maslinovog ulja i saznali o dobrobiti vrhunskog maslinovog ulja i pozitivnog učinka na zdravlje. Odrađena je i kreativna radionica šivanja tradicionalnog saketa, torbice u koju su se nekad brale masline. S istim će torbicama i sami brati masline na oživljenoj tradicijskoj berbi. Biti će to prilika upoznavanja skromnog života i užanci istarskog seljaka te tradicionalnih alata za berbu maslina. Dio učenika biti će odjeven u tradicionalne nošnje i uz pjesmu uljepšati berbu maslina. Nakon berbe, svi će zajedno uživati u zajedničkoj marendi po starinski, baš kao što je to i nekad bilo.

Degustacija maslinova ulja i sadnja maslina

Kroz edukativne radionice i degustacije maslinova ulja u svim područnim školama, naučit će kako prepoznati i koristiti maslinovo ulje te kako ga uvrstiti na jelovnik po uzoru na skroman, ali zdrav jelovnik istarskog seljaka. Učenici će u dvorište svojih škola zasaditi sadnice maslina te postaviti informativne table o projektu. Kroz kreativne radionice slikanja i modeliranja učenici će pretočiti svoja iskustva  i viđenje tradicije i ruralnih običaja, a pri tome će koristiti reciklirane materijale.

Izložba radova 

Za sam kraj, planirana je izložba radova djece i učenika u Zajednici Talijana u Šišanu uz prigodan kulturno-umjetnički program. Tom će se prilikom aktivno uključiti pripadnici talijanske manjine, a lokalni proizvođači pripremit će degustaciju proizvoda za djecu, njihove obitelji te širu zajednicu kako bi se upoznali sa nutritivnim vrijednostima i načinima korištenja maslinova ulja.

Projekt S tradicijom do boljeg zdravlja financiran je iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Fonda gradova i općina kroz natječaj za male projekte u zajednici Mali projekti za bolje sutra.