Sljedeći tjedan započinju radovi na uklanjanju opasnih stabala ladonje na Giardinima. S obzirom na ponovljenu inspekciju stabala na Giardinima koju je izradio magistar arborikulture i urbanog šumarstva Fran Poštenjak, te na dobivene rezultate, Grad Pula dao je nalog za početno uklanjanje stabala koja predstavljaju potencijalnu opasnost za sigurnost građana. U prvoj fazi radova obuhvaćena su stabla na južnom dijelu Giardina u neposrednoj blizini Portarate.  

Radovi započinju u 14. studenoga

Radovi će započeti u ponedjeljak, 14. studenoga u ranim jutarnjim satima i nastavit će se do 17. studenoga 2022. godine. U toj fazi bit će uklonjeno prvih 10 stabala koja su ponovljenom inspekcijom potvrđena za žurno uklanjanje. 

Budući da se stabla nalaze u neposrednoj blizini prometnice, radovi će se izvoditi sukladno prometnom rješenju privremene regulacije prometa. Prometovanje lokalnih autobusa bit će usklađeno s aktivnostima na rušenju stabala te se uobičajena ruta autobusima neće mijenjati osim što će donje autobusno stajalište na Giardinima, bliže Portarati, biti van funkcije pa će građani ta četiri dana autobus čekati na gornjem stajalištu na Gardinima, bliže FINA-i.

Rezanje grana provodit će se na jednoj od najprometnijih pješačkih zona u gradu, a odvoz će biti organiziran velikim kamionima, stoga molim građane na dodatan oprez i suradnju, poručio je Robi Fuart, direktor Pula Herculanee koja će izvoditi radove.

Ponovljena kontrola stabala na Giardinima, u odnosu na prošlu, izvršenu 2018. godine, rezultira vidljivim pogoršanjem stanja za što je razloge moguće tražiti u više različitih segmenata djelovanja, kako onih prirodnih tako i drugih. Neizbježnim, međutim, proizlazi potreba provedbe interventnih mjera koje podrazumijevaju zahvate orezivanja, ali na žalost, u odnosu na stanje te potencijalnu štetu po ljude i imovinu, i potrebu uklanjanja određenog broja stabala. Izvješćem je ta potreba evidentirana za 24 stabla, a svjedoci smo da se tijekom recentnog nevremena upravo jedno od tih stabala i srušilo. Svakako je za naglasiti da su održavanje, orezivanje i uklanjanje dotrajalih stabala uobičajene aktivnosti u domeni gospodarenja urbanim stalima, jasan je izrađivač specijalističkog izvješća magistar Fran Poštenjak.

O planiranim aktivnostima i značenju samih Giardina za Grad Pulu gradonačelnik Filip Zoričić kaže Giardini su jedan od najvažnijih simbola našeg grada. Ona su dnevni boravak i pluća grada i idemo prema tome da ovaj prostor uredimo na ponos svakog Puležana. U izradi je idejni projekt i čim bude gotov, a planirano je da to bude do kraja godine. Predstavit ćemo ga javno, kao što smo i svaki korak do sada, počevši od zdravstvenog kartona svakog stabla. Dok traje projektiranje sigurnost građana ne smije biti ugrožena i zato su ovi radovi nužni i to sada. Zahvaljujem gospodinu Poštenjaku na stručnom radu i suradnji. Puno je lakše donositi odluke koje se, na emotivnoj razini tiču svakog od nas, kad imate punu informaciju i preporuke stručnjaka.

Po okončanju radova uklanjanja 10 stabala u prvoj fazi, definirat će se termini nastavka radova na uklanjanju ostalih 14 stabala koji predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike.