Pulska Herculanea svojim je građanima ove godine donijela priliku za najam živog božićnog drvca što se pokazalo kao odličnom idejom.

FOTO: Paola Albertini

Naime, građani su prepoznali akciju i u svega četiri dana, od 4. do 8. prosinca unajmili prvih 100 stabala, točnije smreke (Picea abies), a u iduća dva dana unajmljeno ih je još 70. „Veseli nas što je projekt najma božićnih stabalca naišao na mnoštvo pozitivnih reakcija i što je odaziv veći od očekivanog“, poručili su iz Pula Herculanee.

„Velik interes građana nadmašio je naša očekivanja. Nadamo se daljnjem interesu za najmom kao i povratu stabalaca u dobrom stanju kako bi se mogla planirati njihova daljnja sadnja na adekvatnom mjestu, a razmatra se i njihova donacija“, rekla nam je Tatjana Mandić Bulić, rukovoditeljica odjela hortikulture u Herculanei.

Smreka u posudi

Svi zainteresirani za najam živog božićnog drvca mogu doći u dvorište Pula Herculanee na adresi Valmade 38, gdje se nudi izbor božićnih drvca u posudi, smreke pristigle iz Gorskog kotara. Nakon što blagdani prođu, kupci ga mogu vratiti na isto mjesto ili sami posaditi u svom vrtu.

FOTO: Paola Albertini

Iako su u ponudi bile tri veličine, ostala su za najam samo ona najmanja drvca, od 100 do 125 cm visine.

Osim smanjenja bio otpada, najam drvca potiče i domaću proizvodnju te održivost putem nove upotrebe.

Cijena najma je od 30 do 40 eura, ovisno o visini drvca. Po povratu drvca kupci će za drvce vraćeno u dobrom stanju, uz račun koji su dužni čuvati, dobiti povrat od 50 posto uplaćene vrijednosti.

Jednostavno održavanje

Kupci uz drvce u posudi dobivaju i uputu o njegovu održavanju u zatvorenom grijanom prostoru. Drvce valja smjestiti u grijanu prostoriju i redovito umjereno zalijevati jednom tjedno ustajalom vodom ili kišnicom, svakih par dana treba provjeriti je li zemlja vlažna i zalijevati ga tek kad je suha. Iglice se trebaju orositi prskanjem. Drvce treba smjestiti dalje od izvora topline u prostoru koji nije pregrijan.

FOTO: Paola Albertini

Građani po svoje drvce mogu doći od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati, sve do 22. prosinca, iako će po onome što smo zatekli 12. prosinca, drvca i puno prije toga datuma biti podijeljena.

Naime, već su neki građani razočarano odlazili vidjevši da su sva veća drvca „razgrabljena“. Doznajemo kako su se neki odlučili i za svije firme uzeti drvca.

Njihov povrat bit će organiziran na istoj lokaciji u periodu od 8. do 22. siječnja 2024. godine, od ponedjeljka do petka, od 14 do 17 sati.    

FOTO: Paola Albertini

Ova će hvalevrijedna akcija, po svemu sudeći, polučiti odlične rezultate. Neki će u svom vrtu posaditi smreku, drugi će je vratiti kako bi je djelatnici Herculanee zbrinuli, u svakom slučaju, drvca će živjeti i dalje.