Najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih pučkih fešta Istre, Jakovlja, održala se na kanfanarskom sajmištu u svom jubilarnom 32. izdanju. Na tradicionalnoj smotri volova odabrani su oni najljepši, najteži i najposlušniji.

Jakovlja je najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih fešti u Istri koja je sama za sebe priča o spašavanju ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Procjenjuje se da danas imamo samo oko dvije tisuće grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova preostalo manje od trideset.

„Ovo je jedna posebna fešta za Istru, prije svega zbog činjenice što samo na Jakovlju, u Kanfanaru možemo vidjeti istarske volove u ovom broju. Ovdje je prije trideset i dvije godine započela borba za spas istarskog vola. Vjerujem da smo mnogo učinili, ali daleko smo od činjenice da možemo mirno spavati. Mislim da ova Jakovlja i nadalje trebaju slati apel, senzibilizirati javnost i ukazivati na potrebu da se uzgajivačima istarskog vola pomogne i da svi zajedno sačuvamo ovaj simbol Istre na ponos nama i budućim generacijama. Sve to iz činjenice što tom istarskom volu koji je stoljećima ljudima u Istri služio kao radno govedo i pomagao im da oni prežive na ovom prostoru. Sada mi to moramo njima vratiti.“ rekao je načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman.

Na smotri je sudjelovalo trinaest uzgajivača koji su na smotru došli s dvadeset volova. Tročlana stručna komisija ocjenjivala je izgled rogova i tijela, stabilnost hoda, dužinu repa, ravninu leđa te boju dlake. Ove je godine oboren rekord u kategoriji najtežeg vola, Sarožin Marija Udovičića uvjerljivo je odnio pobjedu s 1421 kilogramom. Najljepši je prošlogodišnji najposlušniji vol uzgajivača Emila Rojnića, a najveću disciplinu pokazao je bakin Alda Štifanića kao najposlušniji na smotri.