Zelena Istra poziva na besplatnu radionicu vermikompostiranja, odnosno kompostiranja s glistama koja će se održati 19. veljače u Društvenom vrtu na Gregovici. Za razliku od klasičnog kompostiranja, u kojem se organske tvari razgrađuju uz pomoć mikroorganizama, u vermikompostiranju razgradnju pospješuju i gliste. Kompost koji dobijemo na ovaj način još je kvalitetniji od klasičnog komposta – sadrži više dušika, fosfora i kalija, poboljšava strutkturu tla te ima i do deset puta više mikroba korisnih za rast biljaka. – pojašnjavaju iz udruge Zelena Istra.

Radionica pod vodstvom Evelin Carr

Radionicu će vodit volonterka Zelene Istre iz grupe za urbane vrtove Evelin Carr. Evelin se prije nešto više od godinu dana u Pulu doselila iz Njemačke te se ubrzo pridružila Društvenom vrtu. Evelin ističe kako zajedno s ostalim volonterima radi na tome da vrt postane predivno mjesto za boravak i uzgoj hrane. Vermikompostiranjem se bavi već deset godina i za to je vrijeme naučila jako puno o glistama: što vole, što ne vole, kakve su im navike i što im je potrebno za rast i razmnožavanje. Željela bih podijeliti svoje znanje i nadam se da ću potaknuti ostale da se oduševe ovim malim, ali izuzetno korisnim vrtnim pomagačima, ističe Evelin.

Radionica će se održati u nedjelju, 19. veljače u Društvenom vrtu na Gregovici s početkom u 11 sati. Evelin još ne govori tečno hrvatski pa će se radionica održati na engleskom jeziku. Za sudjelovanje na radionici potrebno se prijaviti na e-mail: ured@zelena-istra.hr. Sudionici će moći kupiti kutiju s glistama za svoj kompost. Zainteresirani se mole da to naglase prilikom prijave kako bi se kutije mogle pripremiti.