Iako vas možda sve više pokušavaju uvjeriti da je zemlja ravna ploča, mi tvrdimo – ne nije. Zemlja je okrugla i to je dokazao i pokazao Leon Vidović iz Buzeta. Njegova Terra tonda je savršeno okrugla, siva, žuta, crvena… svih je boja kojih zemlja može biti.

Prije tri godine nastala je prva Terra tonda, a oblikovao ju je Leon Vidović iz Buzeta. Inspiraciju je pronašao u plodnoj istarskoj zemlji kojoj je dao novu dimenziju. Uzeo je u ruke dva elementa, vodu i zemlju, i tako je sve krenulo.

Za svaku kuglu potrebno je otprilike 150 sati i puno strpljenja. Stvaranje kugli kreće s miješanjem zemlje s vodom, a kad se ocijedi, može se oblikovati.

Nakon što poprime željeni oblik, idu na sušenje. Suše se na tkanini ili u platnenim vrećicama gdje se zadržava i određena količina vlage pa se sporije suše. U suprotnom, velika je vjerojatnost da će puknuti.

 

Kroz njegove ruke prošle su sve istarske zemlje. Ipak, s jednom ima malo problema. Osim istarskih, oblikovao je i svjetske zemlje.

Iako nikad nije pohađao umjetničke edukacije, došao je do odgovarajućeg sastava za izradu ove zemljane kugle. Težina oblikovanja zemlje u Terru tondu ovisi o njezinom sastavu.

 

 

Terra tonda odlična je dekoracija za svaki dom, konobu i lišjeru. U vaš će prostor unijeti prirodu, energiju zemlje s mjesta kojeg vi sami možete odabrati.