Zasadi stablo, ne budi panj – inicijativa je koja je i ove godine okupila brojne građane i obogatila javne i privatne površine raznim stablima. Sadila su se stabla po cijeloj Hrvatskoj ne bi li se podigla svijest o njihovoj važnosti, posebice u urbanim sredinama.

Prvi je tjedan ožujka ove godine obilježen kolektivnom sadnjom drveća diljem cijele Hrvatske. Uključile su se škole, vrtići, obrazovne ustanove, gradovi, i općine kako bi svoju okolinu obogatili s jednim ili više stabala.

Inicijativa je pokrenuta 2019. godine. Na razini cijele Hrvatske bilo je uključeno oko 23 tisuće građana, a zasadilo se više od 60 tisuća stabala. 2020. godine akcije nije bilo, ali nastala je udruga sa sjedištem u Varaždinu odakle je sve krenulo. Svaka županija, pa tako i Istarska ima svog koordinatora koji je zadužen za organizaciju.

U Istarskoj županiji uključilo se više od pedeset odgojno-obrazovnih ustanova, više od dvijesto građana, uključile su se tvrtke s donacijama, a akciju su podržali i gradovi i općine. Koliko je ova akcija uljepšala gradove, mjesta i vrtove vidjeti  uskoro. Na pragu je proljeće koje samo što nije probudilo njihove cvijetove.