Biljka s najvećim potencijalom, a s druge strane možda najneiskorištenija biljka zrela je za žetvu na poljima podno Roča. Tomislav Zornada pojašnjava nam kako za žetvu treba biti 70% do 80% zrele konoplje na polju.

Obitelj Zornada ove je godine zasadila pet hektara konoplje. Od toga, jedan je hektar za čaj, a ostalo za konopljine sjemenke od kojih se dalje rade razni proizvodi.

Trenutno se žanje konoplja sorte Uso 31, ona se sije za sjeme. Dosta je niska pa su problemi s namotavanjem na kombajnu manji. Sijemo je početkom do sredine svibnja zato da ne naraste u visinu. Što se ranije sije, ona automatski odlazi u visinu. Može se i prije posijati, ali onda ide u visinu. – pojašnjava nam Zornada.

Zeleno svijetlo i mogućnosti za njeno korištenje napokon su došle, ali iskorištenost još uvijek nije stopostotna. Tomislav ističe kako u Hrvatskoj ne zna nikog tko ima stroj za preradu stabljike. Kaže kako su se u Hrvatskoj najviše okrenuli CBD-u i proizvodnji vrhova za CBD jer je to najisplativije. Svašta se danas radi od konoplje tako da je šteta ne iskoristit je potpuno, ali na žalost koliko ja znam u Hrvatskoj nitko nema aparaturu ili tvornicu za preradu same stabljike. – ističe Tomislav.

Ipak, stabljika se ove godine neće zaorati na njihovim njivama. Nadaju se da će ipak nečemu poslužiti. Tomislav nam govori kako on iskoristi sve osim stabljike za koju se nada da će ove godine nečemu poslužiti. U dogovoru je kako će stabljiku dati za izgradnju kuće. Pitali su ga pa ako bude dovoljno doći će ju izbalirati i skupiti. U suprotnom Tomislav će ju spremiti pa se možda u neko vrijeme rodi ideja kako je iskoristiti.