Istra je regija poznata po proizvodnji vrhunskih vina, stoga ne iznenađuje činjenica kako se upravo ovdje smjestio pogon za preradu sjemenki grožđa. Zagrebačka tvrtka BioSeedLab u selu Bibići prije dvije godine započela je s preradom.

Prilog je snimljen u sklopu projekta Bioekonomija i obnovlji izvori energije u poljoprivredi LAG-a Sjeverna Istra.

Drop je u potpunosti iskoristiv, od sjemenki do kožice grožđa. U Bibićima se trenutno prerađuju samo sjemenke koje se moraju obraditi i prosušiti unutar 24 do maksimalno 48 sati.

Nakon što se osuše, sjemenke idu na daljnju preradu.

Zbog tehničkih mogućnosti, ali i dinamike berbe grožđa teško je izolirati sjemenke po sortimentu stoga je proizvodnja podijeljena na bijele i crne sorte.

Prije samog stavljanja na tržište, kao i kod ostalih proizvoda, i ovi moraju proći sve potrebne kontrole. Za sada, tržište još uvijek nije dovoljno educirano o blagodatima ovakvih proizvoda, pa je osim ulaganja u proizvodnju, zasigurno potrebno neka sredstva uložiti u edukaciju javnosti o njihovoj primjeni.