Brojni turisti ove su godine uživali u Žminju. Pravi je to primjer brendiranja lokacije kroz tradiciju, običaje i život običnega težaka.

Direktorica turističke zajednice općine Žminj, Lenka Šajina ističe kako se ideja javila prije sedam godina. Kako je kao turistički vodič obilazila Europu susrela se s besplatnim razgledavanjima gradova i takve je obilaske realizirala u Žminju. Privuklo je to mnoge goste koji su smješteni u Žminju, ali i dalje, da se u tom mjestu zadrže i obiđu njegove znamenitosti i upoznaju njegovu tradiciju.

Bio je to početak takvih sadržaja na području Istre. Danas gotovo svaki grad i općina nude slične sadržaje.

Razgledavanje se pokazalo kao idealna prilika za predstavljanje lokalnih proizvođača i  domaćih proizvoda. Osim upoznavanja Žminja i tradicionalnih običaja, gosti imaju priliku sa sobom ponijeti i prave suvenire Žminjštine.

Osim domaćih proizvoda, gosti imaju priliku i naučiti kako se mijesi tradicionalna pašta, po kojoj je Žminj nadaleko poznat.

Na obostrano zadovoljstvo, u Žminju je održano desetak razgledavanja, a osim turista priliku za dolazak u Žminj je iskoristilo i dosta Istrijana.