Na Plešivičkoj vinskoj cesti održana je peta međunarodna GET konferencija o eno gastro turizmu u organizaciji G.E.T. udruge za kulturu stola. U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu budućnosti vinskog turizma u Hrvatskoj i dodjela regionalne nagrade Bijeli grozd. Udruga G.E.T. prema glasovima publike nagradu dodjeljuje sedmu godinu zaredom vinarijama koje uspješno razvijaju turističku ponudu. Najbolji u regiji, ove su godine Meneghetti.

 

Turisti sve više žele istraživati nova mjesta i autohtone proizvode. Sve je veći interes za uslugama povezanim s proizvodnjom vina i lokalnom kulturnom baštinom, a upravo to objedinjuje projekt In cultura veritas. Projekt je osmišljen da na inovativan način stvara turističku destinaciju na hrvatskom i slovenskom području. Spajanjem kulturne baštine i vinskih cesta razviti će se nova turistička destinacija gdje se očekuje više posjetitelja i vinskih cesta i muzeja i objekata kulturne baštine koji se nalaze na njima.

Drugi dan konferencije vidjeli smo primjere dobre prakse. Posjetili smo plešivičke vinare koji razvijaju vinski turizam.

Vinski turizam u Hrvatskoj još se uvijek razvija, a Istra definitivno prednjači pred ostatkom Hrvatske. Kako bi se došlo do željenih rezultata potrebno je još edukacije i što je najvažnije od svega zajedničkog rada.