Početak proizvodnje pjenušaca u Istri pripisuje se dr. Đordanu Peršuriću koji je s komercijalnom proizvodnjom pjenušaca započeo među prvima u Hrvatskoj. Interes za proizvodnjom, ali i konzumacijom povećao se u zadnjih nekoliko godina, a većina vinara danas ima bar jednu etiketu.
Pjenušac može biti proizveden klasičnom metodom sekundarnom fermentacijom u boci odnosno Charmat metodom proizvodnje pjenušavih vina sekundarnom fermentacijom u tanku. Pjenušci iz oba podruma vrhunske su kvalitete, a razlikuju se u proizvodnji.
U Višnjanu je ove godine održan drugi Festival pjenušaca. Cilj manifestacije je promocija pjenušca, a održava se u spomen na dr.Đordana Peršurića koji je od malvazije proizveo prvi istarski pjenušac. Najboljim je ocijenjen Misal Prestige 2014. koji dolazi iz podruma koji je on utemeljio devedesetih godina.
Potrošnja pjenušca laganim korakom raste, a tome svjedoče i naši sugovornici. Potrošači su sve educiraniji pa ipak za kvalitetan pjenušac izdvajaju i koju kunu više.