Zimsko razdoblje, vrijeme kad pčele miruju razdoblje je intenzivne edukacije za pčelare diljem Hrvatske. U sklopu ovogodišnjih aktivnosti, Udruga pčelara Pula ugostila je renomiranog stručnjaka s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Dragana Bubala, koji je održao intrigantno predavanje na temu “Skupljalište trutova” u njihovom Pčelarskom edukacijskom centru.

Predsjednik Udruge pčelara Pula, Nediljko Landeka, istaknuo je važnost edukacije u suvremenom pčelarstvu, posebno u kontekstu brojnih izazova s kojima se pčelari suočavaju. “Danas, kad su pčele ugrožene raznim prijetnjama poput bolesti, klimatskih promjena i pesticida, edukacija je ključna. Zato i dovodimo vrhunske stručnjake u naš Pčelarsko edukacijski centar kako bi naši pčelari saznali aktualnosti direktno od njih.”, naglasio je Landeka.

Lijen ko’ trut

Dragan Bubalo je naglasio važnu ulogu trutova u pčelinjoj zajednici, suprotstavljajući se narodnoj izreci “Lijen ko trut”. “Trutovi imaju važnu ulogu u održavanju skladnosti zajednice. Njihova prisutnost osigurava i potiče rad radilica, a time i produktivnost košnice. Osim toga, trutovi sudjeluju u procesu oplodnje, što je vitalno za opstanak zajednice”, istaknuo je Dr. Bubalo.

Jedna od zanimljivosti koju je Bubalo razotkrio jest način na koji se pčele pare. “Za razliku od solitarnih pčela i bumbara čije se parenje odvija na tlu, medonosne pčele se pare u zraku. Skupljališta trutova su posebna mjesta u prirodi gdje trutovi dolijeću i čekaju prelet matice.”, dodao je Bubalo.

U idealnim uvjetima, parenje se odvija u jednom letu. Kad je spremna za parenje, matica izlazi iz košnice na parenje. Bubalo naglašava kako prema starijoj literaturi matica se pari sa sedam do 17 trutova. “Najnoviji podaci utvrđeni putem DNK analize pokazuju kako je puno veći broj trutova u igri, čak od 36 do 77.” ističe Bubalo.

Trutovi nakon parenja ugibaju, a oplodnja se ne događa odmah. Matica pohranjuje muške spolne stanice u spermalnu vrećicu. Iz oplođenih jaja razvijaju se ženski članovi, a iz neoplođenih trutovi. Krajem ljeta, radilice izbacuju trutove iz košnica, a novi će se izleći tek u proljeće. Zato je vrlo zanimljivo kako trutovi pronalaze skupljališta.

Početak pčelarske škole

Uz predavanje, predsjednik Landeka najavio je početak pčelarske škole koja će započeti idući tjedan. “Imamo više od 30 novih kandidata koji su se upisali u pčelarsku školu. Edukacija se upisuje u radnu knjižicu, a sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela.”, naglasio je Landeka.