Kako bi se istaknula važnost masline kao simbola mira, mudrosti i jedinstva te potaknula njezina zaštita i očuvanje, UNESCO je 2019. godine proglasio 26.studeni Svjetskim danom maslina.

U obilježavanje se ove godine uključio i Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču.Imali smo bogati program koji je sadržavao znanstveno-stručna predavanja, ali i okrugli stol s maslinarima koji se bavio novim izazovima koje nosi maslinarstvo i budućnost istarskog maslinarstva. Osim toga, proslavili smo i 15 godina rada panela Instituta za senzorsku analizu maslinovih ulja, kazala je Karolina Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Kroz znanstveno stručna predavanja znanstvenici s Instituta dotakli su se važnih tema u maslinarstvu, od suvremenih tehnologija za određivanje roka berbe maslina, važnosti senzorne analize u kontroli kvalitete maslinovih ulja te potencijalnim novim parametrima kvalitete za redefiniranje tržišnih kategorija maslinova ulja. Također, predstavljen je projekt Circolive koji će doprinijeti razvoju programa usavršavanja stručnjaka u području kružnih poslovnih vještina u sektoru maslinarstva.

Jedan od glavnih izazova koji su istaknuti na skupu bile su klimatske promjene. Marin Krapac iz Instituta naglasio je kako promjene vremenskih prilika znatno utječu na poljoprivredu, a time i na maslinarstvo.

Vrijeme je ključni faktor za poljoprivredu. Neizvjesnost klimatskih promjena utječe na kvalitetu i kvantitetu maslinova ulja. Ove godine smo imali problem s visokim temperaturama u fazi rasta ploda, što je dovelo do neravnomjernog razvoja maslina, rekao je Krapac.

Osim klimatskih promjena, maslinari su istaknuli i problem nedostatka radne snage, osobito tijekom berbe i rezidbe. Unatoč ovim izazovima, istarska maslinova ulja i dalje se ističu visokom kvalitetom.

Dodjela oznake IQ za ekstra djevičansko maslinovo ulje

Mislim da je Istra i dalje na samom vrhu svjetske proizvodnje maslinovog ulja, ne u smislu kvantitete, nego u smislu kvalitete. No, nedostatak radne snage postaje ozbiljan problem u sektoru maslinarstva, posebno u periodu berbe, rekla je voditeljica uljare Agrolagune, Ines Butković.

Svjetski dan maslina bio je prilika i za dodjelu oznake Istrian quality – IQ za ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ove je godine oznaku dobilo 19 ulja od 18 proizvođača, uključujući i nekoliko mladih maslinara koji su prepoznali važnost oznake.

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da smo baš na Svjetski dan masline uspjeli upriličiti dodjelu oznake za ekstra djevičansko maslinovo ulje. Oznaka je kreirana s ciljem poticanja kvalitete, ali i razvoja i promocije istarskih proizvoda. To na neki način daje garanciju da su proizvodi visoke kvalitete, te da su proizvodi i proizvođači iz Istre,  istaknuo je Krešimir Jurčić, predsjednik Klastera IQ.

Oznaka izvornosti još uvijek nedovoljno iskorištena

Unatoč upisu Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja u registar zaštićenih oznaka izvornosti EU 2019. godine, ovu oznaku koristi tek sedam proizvođača.

Nažalost, pojedinačni proizvođači koji su unutar sustava i mogu koristiti oznaku izvornosti jednostavno to uopće ne traže. Ove godine imamo samo sedam proizvođača koji koriste oznaku, i to je nešto što moramo mijenjati kako bismo ojačali istarski brend, naglasio je Gracijano Prekalj iz Odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Istra se sa svojim količinama maslinova ulja ne može natjecati s velikim proizvođačima kao što su Španjolska, Italja ili Grčka, ali kad je u pitanju kvaliteta sve se više ističe kao jedno od najboljih svjetshih područja za proizvodnju visokokvalitetnog maslinova ulja. To dokazuju i brojna priznanja koja istarski maslinari osvajaju na najpriznatijim svjetskim natjecanjima.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.