Malo, ali poviješću i ljepotom bogato mjesto, Mutvoran, smjestilo se nedaleko od mjesta Marčana u južnoj Istri.

FOTO: Paola Albertini

Mutvoran je nastao na položaju nekadašnje brončanodobne i željeznodobne gradinske naseobine od koje su danas vidljiva dva niza koncentrično položenih bedema. Pojedinačni spomenici ukazuju i na život naselja i u vremenu od antike do srednjeg vijeka.

Očuvana su dva prstena gradinskih zidina, iz brončanog i željeznoga doba.

FOTO: Paola Albertini

Mutvoran se spominje u mnogim srednjovjekovnim raspravama oko granica. Od 1331. pod upravom je mletačke republike čija je graditeljska djelatnost danas najvidljivija poput župne crkve Sv. Marije Magdalene, gradskih vrata i kule te stambene arhitekture.

Godine 2001. obnovljen je dio gradskoga bedema s glavnim ulazom te kulom sa sjedalima s urezanim glagoljskim natpisima uz nju i lođom ispred ulaza.

Crkva Sv. Marije Magdalene

Uđete li u samo mjesto omeđeno zidinama, na trenutak bi vam se moglo učiniti kao da ste u nekom svijetu za sebe. Ondje se uz kamene kuće nalazi i Župna crkva Sv. Marije Magdalene.

Od direktorice Turističke zajednice Općine Marčana, Maje Bizjak, saznali smo da ona čuva vrijedan drveni oltar, jedini takve vrste u Istri, koji je na restauraciji u Zagrebu te originalni, restaurirani svadbeni vijenac od šarenih vrpci koji su nosile mutvoranske nevjeste. 

Svadbeni vijenac, FOTO: TZ Općine Marčana

„Za potrebe vođenja posjetitelja izrađena je vjerna replika tog svadbenog vijenca, kao i nekoliko ručno rađenih suvenira Mutvorana iz prirodnih materijala s motivom bestijarija i vijenca“, rekla nam je Bizjak.

Mutvoranski bestijarij

Tik do ulaza u samo mjesto nalazi se loža koja skriva Mutvoranski bestijarij.

Naime, kameni ulomci s prikazima životinja pronađeni su na različitim mjestima u Mutvoranu i izvorno su bili dio jedne kompozicije, vjerojatno fasadne dekoracije neke porušene crkve. Originali se čuvaju u Arheološkom muzeju Istre u Puli, a replike su pronašle svoje izložbeno mjesto unutar mutvoranske lože u formi malog lapidarija. Plitki reljefi svojim klesarskim i ikonografskim karakteristikama mogu se smatrati ranoromničkim tj. nastali su najranije u 11. stoljeću.

Mutvoranski bestijarij, FOTO: Paola Albertini

Kakvom vrijednom spomeniku imamo prilike svjedočiti dokazuje tekst prof. Branka Fučića tiskan 2001. godine u knjizi Terra incognita: „Lapidarij Arheološkog muzeja Istre prava je riznica istarskih starina. Ima tu kamenih spomenika koji će i nestručnjaku trajno ostati u sjećanju. Među njima i niz kamenih blokova na kojima su u reljefu uklesani likovi različitih životinja.

Okrstit ću ih zajedničkim imenom: Mutvoranski bestijarij. Bestijarij zato jer su tamo prikazane životinje (bestiae), a mutvoranski stoga što svi ti blokovi kamenja potječu iz neke porušene crkve u gradiću Mutvoranu. Na svakom od tih kamena prikazane su po dvije životinje. Kad ih bolje promotrite, zapazit ćete da jednoj od njih uvijek visi iz gubice stilizirani list, trava. Zelenje, dok je druga nakostrušena i kesi zube. Ideja je očita: jedna od njih je pitoma, domaća životinja – mirni preživač, govedo koje se hrani travom, dok je druga životinja grabežljiva zvijer.“

Kako nam je rekla Bizjak, prošle je godine u loži postavljena novouređena tabla o bestijariju, na hrvatskom i engleskom jeziku, pa tako svaki posjetitelj može saznati više o značaju bestijarija i prikazanim reljefnim porukama.

Valorizacija Mutvorana 

Prema riječima Bizjak, niz je manifestacija kojima se nastoji promovirati mjesto, no sve s oprezom s obzirom da je Mutvoran je malo, romantično i vrlo mirno mjesto koje treba čuvati, pa bi mu prevelika posjećenost i komercijalizacija oduzela mir i kvalitetu života koju pruža.

Unatoč tome, TZO Marčana nastavlja s valorizacijiom Mutvorana, prvenstveno tako da omogući i organizira slobodno i vođenje posjećivanje njegovih aduta tijekom cijele godine. 

FOTO: TZ Općine Marčana

Kako nam je rekla Bizjak, povodom Svjetskog dana turizma prošle je godine provedena interpretativna šetnja Mutvoranom, dok će se ove godine, prve nedjelje u listopadu, šetnji pridodati obilježavanje Sv. Marije od Luzara.

„Interpretativne šetnje su definitivno pridonijele da tako malo, ali poviješću i ljepotom bogato mjesto dobije na značaju i da ljudi otkriju njegove specifičnosti i ljepote, upoznaju se s poviješću toga kraja“, napomenula je Bizjak.

Kako je rekla, prošlogodišnje izdanje interpretativne šetnje okupilo je oko 150 domaćih i stranih posjetitelja.

FOTO: TZ Općine Marčana

Mutvoran se, kao dragulj destinacije Marčana promovira i na inozemnim turističkim sajmovima. 

„Vjerujem da će i nova kulturna ruta Adria Camino South Istria, čija je inauguracija predviđena početkom svibnja, dodatno pridonijeti promociji Mutvorana i svih manje poznatih čarobnih mjesta južne Istre“, zaključila je Bizjak.