Bumbarska fešta jedna je od najdugovječnijih organiziranih pučkih zabava istarskog poluotoka. Od svog postanka održava se u Vodnjanu jednom godišnje, druge subote u kolovozu. Više od pedeset godina Bumbarska fešta opstaje i traje i dalje, na radost i oduševljenje domaćih i gostiju. Bumbarska će se fešta ove godine održati 55. put, 12. kolovoza. Fešta se održava ne samo na Narodnome trgu već i u okolnim ulicama i trgovima. Fešta je to u kojoj se posjećenost broji u tisućama, a posjetitelje očekuje bogat cjelodnevni program.

Dugi niz godina oni najhrabriji sudjeluju na utrci na tovarima. Prijave za jahače na tovarima još uvijek su u tijeku. Ukoliko se želite odvažiti i okušati se u ovoj utrci prijaviti se možete osobno ili telefonski u Turističku zajednicu grada Vodnjana.

Nakon trke na tovarima slijedi zanimljiva i šaljiva parada odnosno defile alegorijskih kola, jedna od izuzetnih zanimljivosti Bumbarske fešte. Njihovi kreatori prikazuju odabranu temu na maštovit, ironičan i duhovit način. Prijave za paradu alegorijskih kola također su još otvorene, a žiri će prilikom ocjenjivanja u obzir uzeti kreativnost i duhovitost.

Nositelj svakog prijavljenog kola dobiti će 100 € za učešće u paradi alegorijskih kola, a svaki jahač po 20 €. Pobjednik na tovaru dobiti će 150 €, a alegorijska kola će dobiti sponzorsku nagradu za 2. i 3. mjesto, dok će pobjednici biti nagrađeni s 400 €.