U Rovinju je održan šesti Međunarodni simpozij o smokvi u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča i Međunarodne udruge za hortikulturne znanosti. Zajedno sa znanstvenicima koji su u Istru stigli iz cijelog svijeta obišli smo nasad smokva Hrvatskih šuma u rasadniku Frančeskija.

Institut za poljoprivredu i turizam bio je domaćin šestog Međunarodnog simpozija o smokvi koji je okupio znanstvenike iz cijelog svijeta. Stotinjak stručnjaka raspravljalo je o uzgoju, sortimentu i genetici smokve.

Hrvatska kao domaćin, odabrana je na prošlom simpoziju u Napulju. Prvi je održan u Turskoj koja je najveći proizvođač smokve. Jedna trećina ukupne svjetske proizvodnje dolazi iz te države. Od toga, dvije trećine ploda se suši.

Izraelac Moshe Flaishman bavi se oplemenjivanjem i razvijanjem novih sorata smokve. Svake godine odabiru osam tisuća sorata, a njihove nove sorte rasprostranjene su po cijelom svijetu.

Vodeći svjetski znanstvenici u sektoru obišli su nasad smokve Hrvatskih šuma u rasadniku Frančeskija.

Proizvodnja smokve u Hrvatskoj je mala, petstotinjak hektara u intenzivnoj proizvodnji. Godišnje se u Hrvatskoj proizvede oko 3500 tona smokve. Ništa u odnosu na svjetsku proizvodnju od oko 1,1 milijun tona.