Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće manifestacija je koja podsjeća na ne tako davna vremena kada je vazmeni stol krasila domaća pinca. I danas je pinca neizostavna za Vazan, ali je sve manje domaćinstava gdje se ona peče. Ipak, u Paladnjakima pekla se pinca po starinski, na ognjištu kako su nekada i naše babe i none pekle.
Na Vazmeno jutro na stolu mora biti pinca, ali i ostala špeža koja je bila izložena u Paladnjakima.
Vrijedne domaćice iz cijele Istre izložile su svoje pince i vazmene kolače, a bilo je tu i pituranih jaji. Najštabeliju pincu ove godine umisila je Mirjana Prgomet koja je i najlipše piturala jaja. Najštabeliji vazmeni kolač napravila je Darinka Družetić.
U sklopu manifestacije pekle su se domaće pince. A ispečena je i velika pinca od trideset kilograma koja se nije stigla ni ohladiti, a već je nestala.
Od silne pince koja se ispekla u Paladnjakima, ništa nije ostalo. Dokaz je to da je uspješno odrađena još jedna manifestacija Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće.