Ljubitelji tjestenina neće propustiti šesti Istarski festival pašte koji se održava ovaj vikend 6. i 7. srpnja u Žminju. Preporučamo da prije samog festivala posjetite i žminjske konobe i restorane gdje se kao uvod u festival održava Šetimana od pašte.

Svaki Istarski festival pašte otvaramo tradicionalno tjedan dana prije s manifestacijom  Šetimana od pašte. U naša četiri restorana Puli Jurića, Žminjka, Spod ladonje i Puli Pineta imamo po promotivnoj cijeni različita jela od domaće tjestenine. Tako da sam festival započinje tjedan dana prije. Od 1. do 5. srpnja, pijat pašte i čaša vina ili soka nudi se po promotivnoj cijeni od 40 kuna.– ističe načelnik Žminja Željko Plavčić

Ovogodišnji program Festivala i Šetimane od pašte predstavljen je u konobi Puli Pineta. Promocijom pašte i održavanjem festivala nastoji se sačuvati i njegovati lokalna tradicija i potaknuti zaštita i vrednovanje autohtonih, izvornih tjestenina.

Pino Kuhar, glavni kuhar Žminjštine ističe kako je u konobi Puli Pineta uvijek u ponudi sedam, osam vrsta domaće pašte, tako da je gostu ostavljen izbor. Najviše se traže makaruni s škorubom. Na sam festival, gostima će se nuditi tradicijski meni. Tu je pašta fažo kao uvodno jelo i nezaobilazna pašta sa šugom. U ovom slučaju to je žgvacet od boškarina i još razne kombinacije. Ove godine, zanimljivost je da će se uz svu paštu ponuditi i malo kapuza.

U subotu i nedjelju, Zad kaštela u Žminju program započinje u 18  sati. Posjetitelje očekuje više od dvadeset izlagača pašte, sira, pršuta, vina i drugih delicija. U kužini, posjetitelji će moći sudjelovati u radionicama izrade pašte za djecu i odrasle. Detaljan program možete vidjeti ovdje. Vidimo se u Žminju.