U moru kineskih, španjolskih, belgijskih i mnogih drugih uvoznih češnjaka, svakim se danom sve više izdiže Istarski crveni češnjak. Prije godinu dana osnovana je i udruga koja okuplja dvadeset i pet proizvođača s ciljem zaštite i očuvanja istarskih sorti češnjaka.

 

Svakim danom raste popularnost istarskog crvenog češnjaka, starinske sorte koja je uvrštena na hrvatsku sortnu listu 2014. godine. Njegovi promotori su članovi Udruge proizvođača istarskog češnjaka kojoj je cilj udruživanje svih istraskih proizvođača kako bi se zaštitile i sačuvale istarske sorte.

S Udrugom su proizvođači posjetili Brisel gdje su se susreli s kolegama iz Francuske koji su zaštitili svoj francuski češnjak. U suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam rade na zaštiti Istarskog crvenog češnjaka.

Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču prikupio je češnjak s područja Istre od lokalnih proizvođača. U svrhu zaštite njegovog porijekla učinjena je analiza s morfološkog i biokemijskog stajališta. Na Istarskom crvenom češnjaku provode se i razna istraživanja kako bi se on što bolje opisao.

Na njivama istarskih proizvođača, u tijeku je berba češnjaka. Uvijeti za berbu nisu najbolj, ali češnjak se mora pobrati.

Ne treba ni spominjati da je istarski češnjak bolji od onog uvoznog kojeg najčešće vidimo po trgovačkim centrima, a često se skriva i na tržnicama.

Tržište se sve više otvara za domaći češnjak, a istarski će proizvođači prije kraja godine ostati bez. Zato je najbolje ako želite provjerenu kvalitetu posjetiti prvi Festival istarskog češnjaka koji će se održati 13. srpnja u Poreču. Iskoristite priliku i upoznajte bolje istarski češnjak i njegove proizvođače.