Poljoprivredna škola u Poreču prva je poljoprivredna škola u Istri. Ove godine obilježila je 140. godišnjicu.

Prije 140 godina s radom je započela prva poljoprivredna škola u Istri. Porečka škola je najstarija srednjoškolska ustanova u Istarskoj županiji koja je i danas najpoznatija kao poljoprivredna škola, iako su osim poljoprivrednog odjeljenja dostupni gimnazijski i programi ekonomije. Krešimir Bronić, ravnatelj Srednje škole Mate Balote pojašnjava nam kako se u vrijeme osnivanja u Istri, kao i u ostatku Europe pojavila filoksera. Ta je bolest vinove loze ugrozila nasade, a time i egzistenciju svih poljoprivrednika koji su se u to vrijeme bavili vinogradarstvom. Odlukom Istarskog sabora 1883. započela s radom Poljoprivredna škola sa svega četiri učenika i nekoliko nastavnih predmeta. Ti su se nastavnici i učenici osim edukacije, bavili i proizvodnjom novog genetskog materijala koji je otporan na tu bolest.

Poljoprivredni smjer, odnosno program Agrotehničar danas je jedan je od četiri smjera Srednje škole Mate Balote u Poreču koju pohađa ukupno 460 učenika. Bronić govori kako se broj učenika periodički povećava i smanjuje. Kad smo primjetili da interes učenika za upis u poljoprivrednu školu pada, pokrenut je projekt Istarske županije i Grada Poreča – Upiši poljoprivrednu. Nakon toga se svake godine popunjava razredni odjel s maksimalnim dozvoljenim brojem učenika.

Mirela Marković, profesorica Srednje škole Mate Balote pojašnjava kako učenici smjera Agrotehničar teorijski dio odrađuju u sklopu nastave, dok se praktične vježbe odrađuju u školskom vrtu i plasteniku. Na površinama škole uzgajaju se i neke ratarske kulture, povrće i masline.  Vježbe iz vinogradarstva odrađuju se u vinogradu Instituta za poljoprivredu i turizam, a obilaze se i lokalna obiteljsko poljoprivredna gospodarstva.