Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće manifestacija je koja se tradicionalno održava na Žminjštini i promovira vazmene običaje i tradiciju. Uskrsno vrijeme u Istri je nezamislivo bez pince, ali i ove manifestacije koja ju slavi.

Vrijedni Žminjci i ove su godine obilježili uskrsno vrijeme promocijom tradicije i kulture ovog kraja. Miris pince na uličnicu se širio ulicama Žminja dok su vrijedne domaćice Zad kaštela pripremale pincu.

Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće manifestacija je koja podsjeća na ne tako davna vremena, kad je svaki vazmeni stol krasila domaća pinca. I danas je u većini domaćinstava nezaobilazna, ali rijetko se koja domaćica upušta u njezino pečenje.

Posjetitelji koje nije otjerala kiša, ovu će manifestaciju pamtiti po najvećoj pinci. Zdenka Jakus ove je godine postavila novi rekord – pinca teška 43 kilograma.

Kao i svake godine, domaćice su Zad kaštela donijele svoje pince, vazmene kolače i piturana jaja, a pred stručnim žirijem nije bio nimalo lagan zadatak. Ove godine najštabelejo je pinco ispekla Patricija Vidulin Ferlin, najštabeleji vazmeni kolač Darinka Tomišić, a najlepče piturana jaja donijela je Nada Galant.

Posjetitelji su se i ove godine mogli okušati u pićenju jaja. Pobjedu je odnio jedini kome je to pošlo za rukom, Julijan Brnelić.

Posjetitelji su i ove godine mogli uživati u bogatom programu za vrijeme manifestacije. Osim odličnih pinci, gosti iz Rovinja pripremali su istarsku supu, a lokalni OPG-i nudili su tradicionalne istarske proizvode.