Puno suđa, plastike i inoks bačvi za maslinovo ulje u gotovo 60 uljara u Istri. Dobra je ovogodišnja berba, a još u srpnju pa i kolovozu je pržilo.
Kad je dobar randman, kad ulike daju više od dvadeset kilograma, ili možda više nego prošle godine, ili pak više nego susjedu. Zadovoljan je i vlasnik vrijednog zrnja, ali i vlasnik uljare. Kad urod podbaci, onda su svi krivi.
Na ovako dobru berbu utjecalo je puno činitelja; od klimatskih i pedoloških uvjeta, izbora sortimenta, kakvoće prerade i naravno, na prvom mjestu škrbni maslinari.
Gužve u vršku prerade u uljarama su neizbježne, jer valja preraditi sve i svima; onima koji dovoze tone i malim maslinarima hobistima.
I ovogodišnje klimatske prilike i neprilike bit će škola za dalje. Treba zbrojiti dobru praksu i oduzeti ono što je bilo loše. Istra je najmaslinarskija regija na svijetu. Taj status treba održati.