Kesten je jedan od jesenskih simbola. U nas rastu pitomi Kastanea sativa i obični divlji kesten Aeskulus hippokastanum. Divlji raste u naseljenim mjestima, nije jestiv, ali je ljekovit, a po pitomi, ukusni i zdravi plod mora se u šumu.

Šume kostanja nalaze se u više mikroklimata u Istri; Loborika, Labinština, sjeverna i središnja Istra…  Voli dublja hranjivima bogatija tla neutralne ili blago kisele reakcije. Raste u busu od nekoliko stabala, a u šumama nalazimo starce od petstotina i više godina.

Razgovarali smo s vlasnicima i ljubiteljima prirode i kostanja, ljudima koji imaju svoje i rešpetaju tuđe boške. Oni drugi tranžitaju sve od Učke do mora. A osim u šumi parkiranog automobila nije njihovo.

Vlasnici triju golemih kostanja poli Ružić otišli su odmah poslije rata u Meriku ondje su i nasljednici a ovdje puno puno suvlasnika… šuma nima jenega gospodara, ali ipak u berbu s respektom.

Kesten nije drvo visoke kalorične vrijednosti, ali ni ga ča je vino iz bačve od kostanja.

Vidjeli smo 4 golema prastara kostanja, uređenu šumu na Križarovici…time se moramo ponositi otkriti svijetu… i naravno respektirati tuđe što baš i ne činimo.