Iz Hrvatskog agronomskog društva stiglo je priopćenje kako Hrvatsko agronomsko društvo daje punu potporu donošenju novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja budući da donosi niz poboljšanja za poljoprivredne proizvođače, sektoru oplemenjivanja i sektoru sjemenarstva.

U priopćenju ističu kako bi prijedlog novog Zakona trebao uvesti više reda i primjenu pravila agronomske struke u sjemenarstvo. Uvelo bi se više reda u korištenje certificiranog sjemena i osiguranje kvalitete hrane od polja do stola. Neredu u korištenju vlastitog sjemena soje s tragovima GMO-a prije nekoliko godina Ministarstvo poljoprivrede svojim je mjerama dalo pravi odgovor. Također u korištenju vlastitog sjemena u sjetvi žitarica postoji velika opasnost od kotaminacije Tilletiom – smrdljivom snijeti.– ističu iz Hrvatskog agronomskog društva.

U priopćenju stoji kako zbog korištenja kvalitetnog sjemena, između ostalog, uspješni poljoprivredni proizvođači ostvaruju visoke i stabilne prinose. Sjetvom certificiranog sjemena proizvođaču se jamči sortna pripadnost i minimalno propisani zahtjevi kakvoće kao što su čistoća, klijavost i zdravstveno stanje. Stoga je potrebno i sjeme s poljoprivrednog gospodarstva proizvesti na način da osigura poljoprivrednom proizvođaču zdravstveno ispravno sjeme i poznata osnovna svojstva kakvoće.

Hrvatsko agronomsko društvo ukazuje da upotreba necertificiranog sjemena bez ikakvog nadzora nije dobar primjer poljoprivredne prakse i može uzrokovati nekontrolirano širenje bolesti, korova i štetnih organizama bilja te rezultira značajnim smanjenjem prinosa po jedinici površine, a kod soje se može u otkupu pojaviti GMO soja.

U priopćenju naglašavaju kako u predmetnom Zakonu nisu uočili nedorečenosti ili zabrane po pitanju proizvodnje vlastitog sjemena na vlastitom gospodarstvu za autohtone i tradicijske sorte, a tumačenja u kojima se spominje zabrana upotrebe autohtonog sjemena starih sorti i njihovih proizvodima smatraju neispravnima.

Pojašnjavaju kako prema prijedlogu Zakona, mali proizvođači, ekološki proizvođači, hobisti, vrtlari po  ovom Zakonu neće imati nikakvih novih nameta i ograničenja u smislu proizvodnje vlastitog sjemena za vlastite potrebe. Proizvodi od sjemena autohtonih i tradicijskih sorti i dalje će se moći prodavati na našim tržnicama. Ističu kako je u prijedlogu novog Zakona vidljivo da se malim proizvođačima ne nameću nova ograničenja, nego omogućuje proširenje njihove djelatnosti na legalnu komercijalizaciju autohtonih i tradicijskih sorti.

Ističu kako su medijski prostor dobile samo određene udruge i pojedinci koje daju često pogrešne i nestručne informacije. Našim poljoprivrednicima, vrtlarima i javnosti treba omogućiti informaciju i od agronomske struke te oplemenjivača i proizvođača sjemena. Više ne možemo pasivno slušati i biti promatrači javne rasprave koja je krenula u pogrešnom pravcu.

PRIOPĆENJE Hrvatskog agronomskog društva

Hrvatska agronomska struka želi da hrvatsko sjemenarstvo bude što kvalitetnije i konkurentnije na tržištu, a sjeme iz uvoza upitne kvalitete da bude pod većim nadzorom. Primjenom novog Zakona će se omogućiti poljoprivrednim proizvođačima dostupnost kvalitetnog sjemena i sadnog materijala kao temelja za uspješnu proizvodnju. – ističu u priopćenju.

O sjemenu smo nedavno razgovarali s istarskim proizvođačima i Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču. Više na LINKU.