Kako bi u Brseč vratili ljude i nadaleko poznati zaboravljeni češnjak, grupa entuzijasta bacila se na posao. U Brseču će se ove godine brati veće količine brsečkog česna.

Pod brsečku zemlju ove je godine zagrnuto 15 kilograma zaboravljene sorte češnjaka. Do nedavno zapušteno brsečko polje, očistili su članovi udruge Brsečki česan koji se spremaju za ozbiljnu proizvodnju ovog nadaleko poznatog češnjaka.

Na površini od osam tisuća metara kvadratnih posađeno je oko petnaest kilograma češnjaka. – ističe Florian Franković, predsjednik udruge Brsečki česan. Češnjak za ovaj kraj predstavlja veliku vrijednost jer je vrlo cijenjen na tržištu. Preko udruge smo željeli okupiti što više ljudi, one koji se vole baviti ovim poslom i vole biti na zraku i raditi na zemlji. Kroz udrugu želimo vratiti ljude u poljoprivredu.

Brsečki češnjak daje dva proizvoda. Tu su i izdanci koji se moraju brati kako ne bi otišao u cvijet. Oni dostižu cijenu do 70 kuna po kilogramu što uvećava njegovu vrijednost. Kad ga budemo prodavali u greštama, cijena za otprilike pedeset glavica biti će između 150 i 200 kuna. – dodaje Mario Zaccaria, voditelj udruge Brsečki česan.

Brsečki česan je zapravo sredstvo kojim se mjesto želi spasiti od propadanja i iseljavanja mladih. Poljoprivreda i vraćanje zaboravljenih kultura trebali bi oživjeti ovaj kraj. Započeli su s češnjakom, a na red će uskoro doći broskva i liburnijski tovar.