Poljoprivrednici za razliku od nekih drugih struka i zanimanja mire se sa svim vremenskim promjenama pa i nepogodama. Ipak prva polovica svibnja ove godine dugo će se pamtiti.

Brzo bi se zaboravila vlažna i mrzla prva polovica svibnja, ali zbog vremena nije se moglo normalno ni orati ni sijati ni saditi ni vaditi. Malim povrćarima u čekanju za proljepšanjem vremena i višim temperaturama prolaze rokovi sadnje. Rajčice, paprike i drugo povrće još ih čeka u agrarijama. Kasne svi i sve što ima veze sa zemljom.

Imamo svoje visokokvalitetno povrće koje se zbog neriješenog tržišta često zaorava i uništava. Europske će ga pak, zemlje prije zaoravanja ipak ponuditi našim uvoznicima.

Samo zlobnici će kazati kako u Istri nemamo dobra vina, maslinova ulja, kvalitetne sireve i druge mliječne proizvode, ali i dinje, lubenice, jagode i široku paletu povrtnica. Povrćari nemaju festivale, ni dane posjeda. Očito je to poradi atraktivnosti proizvodnje, a ne kakvoći proizvoda.