Još uvijek u procesu izgradnje, ali idealno mjesto za predstavljaje Priče o istarskom pršutu definitivno je Hiža istarskog pršuta u Tinjanu. Pršutari se odsad predstavljaju s novim videom, dostupna je nova brošura na četiri jezika , a Istarski pršut će se rezati na stalku koji je dizajniran isključivo za njega.

Nekad nezaobilazan proizvod koji je izlazio iz gotovo svakog istarskog domaćinstva, domaći istarski pršut, danas se sve rijeđe proizvodi za vlastite potrebe. Neće ljudi više posla s blagon, a ni hi volja ni previše delati. A zašto i bi kad do njega mogu doći na puno lakši način. Istarski pršut, označen europskom zaštitom izvornosti ponudit će vam svaki istarski pršutar.  

Sve je započelo 1997. godine

Presudna godina za Istarski pršut je 1997. kada se proizvođači okupljaju u udrugu kako bi zajedno promovirali i zaštitili Istarski pršut.

Iza istarskih pršutara dug je put koji je donio ono čime se mogu danas pohvaliti; prepoznatljivost na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Stalak za Istarski pršut

Danas je istarski pršut dobio svoje postolje, stalak koji je dizajniran isključivo za njega. Postao je tako jedini pršut koji ima svoj vlastiti stalak.

Prvi Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu

2006. godine održan je prvi Internacionalni sajam pršuta. Od početnih šest izlagača i petsto posjetitelja, brojka se popela na sedamdeset i pet izlagača pršutara i preko 25 tisuća posjetitelja. Tinjan je postao središte Istarskog pršuta.

Istarski pršut jedini hrvatski pršut zaštićen oznakom izvornosti

Od dvadeset i pet proizvoda zaštićenih na razini europske unije, četiri su pršuta. Kako bi se povećala njihova konkurentnost treba ulagati u njihovo brendiranjeti te povećati proizvodne kapacitete i uzgoj svinja.

Među proizvođačima hrvatskih pršuta, istarske pršutare najviše pogađa nedostatak sirovine. Istarski je pršut jedini među njima zaštićen oznakom izvornosti, što znači da je obaveza proizvođača propisana u njegovoj specifikaciji da se svinje uzgajaju isključivo u Hrvatskoj, i to u trinaest određenih županija koje su definirane specifikacijom.