Prije godinu dana započelo je krčenje zapuštenih vinograda na državnom zemljištu kako bi se spriječilo širenje bolesti vinove loze zlatne žutice. Radove provode Hrvatske šume.

Na području dvanaest istarskih gradova i općina sredinom 2019. godine započelo je krčenje zapuštenih vinograda na državnom zemljištu kako bi se spriječilo širenje bolesti zlatne žutice.

Boris Černeha iz Hrvatskih šuma pojašnjava nam način krčenja.  Prvo se izmalčira kompletna nadzemna vegetacija u vinogradu, a zatim se u redovima gdje raste vinova loza frezanjem na dubini od 70 centimetara uništi kompletan korijen. Tako tretirana površina pripremljena je za sadnju višegodišnjih kultura.

Prema akcijskom planu od 2018. do 2021. godine Hrvatske šume zadužene su za suzbijanje zlatne žutice na području naše županije. Radovi se provode na području gradova Umag, Rovinj, Novigrad i Pazin te na području Općina Motovun, Kaštelir-Labinci, Višnjan, Marčana, Gračišće, Vrsar i Svetvinčenat.

Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča ističe kako to zemljište treba što prije staviti u funkciju kako ne bi došlo do porasta drvenastih kultura, prvenstveno bagrema. Također, iz nekog ostatka korijena mogu rasti podloge koje se mogu razviti i samim time predstavljati izvor zaraze za susjedne vinograde. Bubola dodaje kako se danas uspješno rješava problem zapuštenih vinograda na državnom zemljištu, međutim postoje i zapušteni vinogradi na privatnim zamljištima koji su dulje ili kraće zapušteni, a predstavljaju problem vinogradarima na susjednim parcelama. To je problem koji već godinama perzistira i vrijeme je da ga se riješi.

Na području istarske županije predviđeno je tretiranje 114 Ha, a ukupna vrijednost radova iznosi 5,6 milijuna kuna.

Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije naglašava kako je Istra najveća vinorodna regija u Hrvatskoj s 3600 hektara vinograda, a većina od toga, 80% su nasadi malvazije koji su direktno ugroženi zlatnom žuticom.

Završetak radova se predviđa za početak proljeća 2021. Godine. Tada će sve površine biti kompletno pripremljene i obrađene.