Iskoristili smo priliku i posjetili najmlađe u Sutivancu. Provjerili smo što se tamo radilo tokom godine.

Leptirići, odgojna skupina dječjeg vrtića Tratinčica (Barban) u područnom odjeljenju u Sutivancu ove su godine puno naučili o ljekovitom i aromatičnom bilju. Ravnateljica dječjeg vrtića Tratinčica, Sara Brgić, ističe kako je važno djeci dati priliku da istražuju na različite načine, da produbljuje znanja i da uče. Rad na projektu je pravi primjer toga. Također, važna komponenta rada na projektu je i suradnja. Suradnja djece međusobno, partnerski odnos između djece i odgajatelja. Također, roditelji su ovdje jako važna karika u samom projektu, njih je veoma važno spomenuti. Uvelike su pomogli tokom cijelog ovog razdoblja. Isto tako none i nonići unutar samih obitelji. Također nam je važna i suradnja s različitim OPGima na području Općine Barban i s udrugom Ekomuzej iz  Vodnjana gdje su djeca u nekoliko navrata posjećivala Didaktičku farmu. – ističe ravnateljica Brgić.

Cijela je priča krenula zbog diskusije dva dječaka o kojoj se točno biljci radi. Pošto žive na selu ova im je tema vrlo bliska.

Odgajateljica Vilma Križanac pojašnjava kako su djeca u takvom okruženju da su upoznata s nekim biljkama, ali htjeli su iskoristiti sam proces od rasta biljke do samog proizvoda. Tijekom godine imali su priliku kušati, isprobavati te zdrave napitke, vidjeti za što se mogu iskoristiti biljke. Tako da to i danas radimo; punimo vrećice, radimo balzam, radimo aromatične soli. Bilo je još, međutim morali smo odgoditi za neko drugo vrijeme još aktivnosti koje smo planirali. – ističe odgajateljica.

Uzbudljiva je godina iza Leptirića. Male sveznalice ove su godine naučile sve što nisu znale o aromatičnom i ljekovitom bilju i za što se sve koristi. Pričaju nam priču o ljekovitom bilju. Pune vrećice, rade aromatičnu sol i upoznaju nas s procesom izrade balzama.

U nekoliko navrata, ostvarena je suradnja s Ekomuzejom iz Vodnjana gdje su djeca posjetila Didaktičku farmu. U veljači, i mi smo s njima posjetili Didaktičku farmu. Odgajateljica Petra Borović pojasnila nam je u Vodnjanu kako su djeca tu kako bi mogla usvojiti nova znanja o kukcima i kako bi u vrtiću mogli izgraditi hotel za kukce.

Leptirići su ove godine dobili i svoj vrt u koji su zasadili aromatično i ljekovito bilje. Sve je to bila njihova inicijativa, a u pomoć su stigli i roditelji.

Leptirići su ove godine stekli nova znanja o raznom bilju i što se sve od njega može dobiti. Kroz igru i zabavu naučili su kako iskoristiti što im ona daje i što je najvažnije cijeniti ju i poštivati.