U suradnji s poznatim sommelierom Emilom Perdecom započeli smo s projektom Tinja by Emil Perdec. Radi se o video pričama u kojima ćete moći upoznati razne vinare, ali i vinske regije. Svi sadržaji biti će objavljeni na Emilovom Youtube kanalu, ali i u sklopu emisije Boje zemlje koja na jesen kreće s trećom sezonom.

Cilj nam je promovirati dobra vina i upoznati gledatelje s njima. Krećemo od doma, gdje nam ne nedostaje vrhunskih vina i vrhunskih vinara. Trudit ćemo se upoznati vas s vinarima koji nisu široko poznati, ali zaslužuju svojih pet minuta.

Do same suradnje došlo je potpuno slučajno, kada smo s Emilom surađivali na jednoj manifestaciji. Tada je isplivala ideja i na Emilovu inicijativu došlo je do suradnje. Tako danas u emisiji Boje zemlje imamo još jednog vrijednog suradnika.

Emil ističe kako je nakon deset godina, koliko piše stručne recenzije u novinskim stupcima, osjetio potrebu da se vinskoj publici mora približiti kroz kratke video priče. Kroz njih će se  gledatelj moći upoznati s vinarom, vinogradom i vinom. Priče su namijenjene svim ljubiteljima vina, ali i svima onima koji će to tek postati. Prvenstveno bih želio promovirati manje vinare, ali naravno da nećemo preskočiti ni one poznatije. Biti će prostora i za priče s vinskih putovanja van Hrvatske – ističe Emil.

Kristina Macuka i Emil Perdec

Kristina Macuka, urednica emisije Boje zemlje odmah je pristala na suradnju. Zajedno možemo jako puno. Pozitivnih priča i vrhunskih vina u Istri ne nedostaje, a našim vinarima, bez obzira na prepoznatljivost na tržištu, potrebna je naša potpora i medijski prostor. Upravo će to i dobiti na dva kanala, Emilovom youtube kanalu i poljoprivrednoj emisiji Boje zemlje. – ističe Kristina.

Što je Tinja? Tinja je visoka drvena posuda, bačva koja se koristi za fermentaciju vina. Vinari su ih izbacili iz upotrebe, a hobisti većinom zamijenili plastičnima. Osim toga, Tinja je Emilov brend i ime prvog istarskog wine-bara u Puli (2007 – 2012.).