Kao i mnoge druge voćke i ova je stigla iz Kine i udomaćila se na našem području. Iz okućnica je izgurala vinovu lozu i zauzela njezino mjesto na pergoli.

Mnogi Istrijani svoje su ruze s vinovom lozom zamijenili kivijem. Kineska penjačica zauzela je mjesto tradicionalnoj lozi što zbog minimalnog održavanja što zbog velikih prinosa voćke koju će uz pravilno skladištenje moći konzumirati cijelu godinu.

Posjetili smo Miru Božca u Pješćanoj Uvali. Miro je veliki ljubitelj kivija, a njegova je misija popularizacija te voćke i obučavanje ljudi kako ju pravilno orezati.

Odmah se bacamo na posao. Miro je pripremio nekoliko grana kivija na kojima će nam pokazati kako pravilno orezati kivi. Prvo je na redu razlikovanje muških od ženskih grana. Muške su važne zbog oplodnje, a ženske će grane dati plod. Važno je pravilno orezati i jedne i druge.

Iako nisu rodile, na muškim su granama vidljivi ostaci petiljka cvijeta po kojima ćemo znati gdje je bio cvijet. Kod ženskih grana, još u berbi ostavljamo malo duže petiljke kod berbe kivija kako bi znali koji su pupovi bili rodni. Nakon tih rodnih pupova, izbrojimo četiri iduća pupa i nakon četvrtoga puša se grana prikraćuje. Kod grane koja nije rodila, od njezine se osnove izbroji 4 pupa i nakon toga se grana prikrati.

Što se tiče rezidbe tek posađenog kivija, treba imati na umu da s rezidbom treba odmah krenuti. Nakon stavljanja u zemlju, najbolje ostaviti dva do četiri pupa.

Dok nam Miro pokazuje kako orezati kivi, pridružio nam se i njegov susjed Valter Sain koji se nakratko zaustavlja s nama. I on ima pergolu od kivija koja mu prvenstveno služi za hlad. Kaže nam kako ju je davno posadio, a Miro mu je pomogao s rezidbom. Pokazao mu je nekoliko puta kako pravilno orezati pa tako danas i on ima jako dobar urod na pergoli. Na kraju, od toga imaju svi koristi, i obitelj i prijatelji, jer kivija na kraju bude jako puno.

Miro nam kazuje kako je on u Pješčanoj uvali izbrojio preko sedamdeset pergola od kivija. On na svojoj, površine 40ak kvadrata, godišnje ubere od 90 do 130 kilograma kivija.

Osnovno gradivo smo savladali. Zimska rezidba kivija je odrađena, ali u Pješćanu uvalu ćemo se opet vratiti jer kad je kivi u pitanju, Miro Božac ima još puno toga za reći i pokazati.